Uw winkelwagen is leeg

Verzorging Kamerplanten

Verzorging algemeen

Kamerplanten zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Ze zijn opnieuw geliefd als decoratief element in een strak of landelijk interieurdesign. Ze vragen echter een specifieke zorg.

Kamerplanten worden bij voorkeur op een goed verlichte plaats gezet, maar nooit in volle zon. Tocht is helemaal uit den boze. De verwarming van onze moderne huizen zorgt voor een lage luchtvochtigheid. Dit resulteert in een snellere verdamping aan het bladoppervlak van de plant. Zo ontstaan bruine randen aan de bladeren en in het slechtste geval droogt de plant volledig uit.
Water geven aan de planten gebeurt daarom best regelmatig, namelijk 1 tot 2 keer per week afhankelijk van het type plant. Wat bijna voor elke plant telt, is dat de wortelkluit niet constant nat mag zijn. Dit zou wortelrot kunnen veroorzaken.

Plantverzorging zorgt voor meer weerstand

Gezonde wortels kunnen gemakkelijker water en voedingsstoffen opnemen, wat dan ook resulteert in gezondere planten die meer weerstand hebben tegen ziekten en plagen. Water kan in de potgrond gegoten worden, maar ook het vernevelen van water op de bladeren met een plantenspuit zal de kwaliteit van de bladeren gunstig beïnvloeden. Gebruik hiervoor kalkarm water.

Kamerplanten moeten ook regelmatig worden gevoed. Tijdens de wintermaanden is er minder licht. Dit betekent echter niet dat de planten totaal in rust zijn. De kamerplanten hebben behoefte aan voeding, al wordt de frequentie verminderd.

Gezonde planten groeien en daarom moeten ze ook regelmatig worden verpot. Het wortelgestel van de plant neemt trouwens ook toe in volume. Gebruik een pot die 2 cm groter is in doorsnede dan de vorige. Na het verpotten hoeft u de eerste 3 maanden niet te bemesten omdat de potgronden reeds een voorraadbemesting bevatten.

Groene Bladplanten

Kenmerken

Bladplanten zijn planten met mooie bladeren of stengels. Ze hebben geen bloemen.
Groene planten worden meestal aangeschaft voor een langere periode, dus de verzorging moet optimaal zijn om zolang mogelijk van een mooie groene plant te kunnen genieten.

Verzorging

Bijna alle groene planten hebben een hekel aan felle zon en zijn daardoor vooral geschikt voor een raam op het noorden, het noordoosten of het westen. Ze nemen vaak genoegen met voldoende kunstlicht.

Groene planten moet je in de groeiperiode matig bijmesten: twee keer per maand. In de winterperiode moet je ze spaarzaam bijmesten.

De beste tijd voor het verpotten (als dat nodig is) is in het vroege voorjaar, kort voor het begin van de nieuwe groeiperiode.

Meestal kun je aan de plant zien wat zijn specifieke behoeften zijn.
Bijvoorbeeld:
Groene planten met een dik, glanzend blad en behaard zijn het best bestand tegen de luchtvochtigheidsomstandigheden in de huiskamer. Bij zo’n blad is de verdamping namelijk beperkt en is de waterbehoefte daardoor minder. Planten met dun, kruidachtig blad zijn daarentegen gevoelig. Bij deze planten moet je goed letten op de luchtvochtigheid en de watergifte.
Als de planten dunne bladeren hebben, zijn ze kwetsbaar. Je moet dan regelmatig controleren of de potgrond nog vochtig is . 

Bonte Bladplanten

Kenmerken:

Bonte planten zijn planten met gekleurde bladeren.

Er zijn verschillende soorten bonte planten:
• soorten met dikker blad;
• soorten met kruidachtig blad.

Verzorging:

Bonte planten hebben meer behoefte aan licht dan groene planten. Krijgen ze onvoldoende licht, dan stagneert de groei en wordt de plant vatbaar voor ziekten. Ook wordt de kleurintensiteit van de bladtekening minder.

Bonte planten met een wat dikker, vleesachtig blad kunnen in beperkte mate zonlicht verdragen. In alle gevallen moeten bonte planten een lichte standplaats hebben: in ramen op het oosten of zuidwesten.

Per soort kan de verzorging sterk verschillen, doordat de natuurlijke afkomst van de planten niet hetzelfde is.

Bonte planten met een dikker blad hebben wat minder water nodig en zijn minder bestand tegen de koude. Soorten met kruidachtig blad hebben wat meer water nodig en verlangen een wat hogere luchtvochtigheid en zijn wat minder bestand tegen fel zonlicht.

In het algemeen geldt dat een bonte plant iets minder sterk is dan een groene vorm van hetzelfde geslacht. 

Bloeiende planten

Kenmerken:

Uitbundig bloeiende plant die hier zijn sierwaarde aan ontleent.

Verzorging:

Voor een bloeiende plant geldt:
Verwijder oude bloeiwijzen of uitgebloeide bloemen; . De jonge knoppen groeien daardoor eerder uit.
Geef regelmatig water. Planten in bloei verdampen veel water. Geef na de bloei minder water dan tijdens de bloeiperiode.
Bemest niet of spaarzaam na de bloei. Begin weer met bemesten bij hergroei (meestal in het voorjaar).
Verplant de plant in het vroege voorjaar (alleen indien nodig).
Zorg voor een lichte standplaats.

Bijzonderheden:

Stimuleer knopvorming door de plant een week of vier licht te verwaarlozen. Dat betekent dat je spaarzaam water geeft en de plant niet bemest. Dat voorkomt dat hij een overmaat aan blad ontwikkelt en geen bloemknoppen. Laat soorten met een uitgesproken rustperiode koel en vrij droog overwinteren op een lichte plek. 

 

Daarom bloemenatelier.nl:

Vragen? Stel ze direct:
050-501 82 61


Bekijk ook onze winkel

Heerestraat 117
9301 AE Roden

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag   9.00-17.30
Woensdag   9.00-17.30
Donderdag   9.00-17.30
Vrijdag   9.00-17.30
Zaterdag   9.00-17.00